Menu

Historie

image

Boldklubben af 1912 (senere Valby Boldklub (af 1912)) blev stiftet i Maj 1912 på et møde i en iskagebod på Søndre Boulevard af nogle utilfredse udbrydere fra Boldklubben FREM. Klubben startede på Vesterbro, men flyttede kort efter til Valby Fælled og blev hurtigt medlem af Valby Boldspil Union (VBU).

2.jpg

I 1920 blev klubben optaget som ekstraordinært medlem af Københavns Boldspil Union (KBU) og spillede i B-rækken. 2 år senere kom klubben i A-rækken der var den næsthøjeste række under KBU efter Mesterrækken. Da fodbold endnu ikke var så udbredt i Danmark rangerede B.1912 på det tidspunkt mellem de 10-20 bedste klubber i landet. Dengang kunne en kamp i A-rækken samle 2-3.000 tilskuere.

3.jpg

I 1924 opfordrede KBU klubben til at finde et andet navn, da man ikke ønskede alle de klubber med årstalsnavne. Derfor navnet Valby Boldklub. Klubben havde et godt hold, vandt 3 pokaler til ejendom i VBU´s pokalturnering samt nåede 2 gange at være i finalen i Aftenpostens turneringer, hvilket for alvor bragte klubbens navn i avisspalterne.

I 1930-40´erne blev valby Boldklub stille og roligt overhalet af de "nye" omegnsklubber som Hvidovre, Brønshøj, Vanløse, Kastrup m. fl. Samtidig blev klubberne i provinsen stærkere og Valby Boldklub var ikke længere at finde imellem de bedste hold i landet.

5.jpg8.jpg

6.jpg7.jpg

Op gennem 50´erne skete der ikke så meget sportsligt i klubben. I 60´erne lavede man en stor ungdomsafdeling der vandt flere mesterskaber. I 1969 blev Valby Boldklubs støtteklub Zebra-klubben oprettet. Navnet kom af, at man dengang spillede i sorte-hvide vandrette stribede trøjer. i dag spiller man i lyseblåt.

12.jpg

14.jpg

Det var også i 60´erne og 70´erne at valby boldklub fik en storhedsperiode - vi kalder den selv for "VB´s guldalderperiode".

Valby havde op til 1964 lavet indendørs-stævner i Valby Hallen uden den store tilskuer interesse, selvom der var flere kendte fodboldspillere med.

Så fandt vi på at kontakte Dirch Passer, som var helt vild med ideen. han spillede med på et hold fra VB, der kom flere tilskuere og fortjenesten blev ca. 500 kr. Vi prøvede en gang til i Valby-Hallen den 1. januar 1966. Det blev et forrygende snevejr om morgenen. Dirch var taget i sit sommerhus ved Klint, men tog alligevel afsted. Først med sin egen bil som kørte fast, så med svigerfars bil som også kørte fast ved Holbæk. Så med en lastbil som skulle til Roskilde, derefter med en familie som kørte ham til Valby-Hallen hvor han 1/2 time forsinket blev modtaget med store klapsalver af en fyldt hal. Denne gang var overskuddet 1400 kr.!

Så blev vi enige med Dirch om at vi skulle prøve KB-Hallen. Dette skete søndag 18. December 1966, hvor mere end 3.000 tilskuere fik en god og varm oplevelse i den kolde vinter.

Dirch havde i 3 måneder inden deltaget i indendørs træning på Enghave Plads-skole - aldrig har der var været så mange old boys til træningen!

Det berømte STJERNEHOLD blev dannet med Dirch som topfigur støttet af kendte fodboldspillere. Alle de store klubber deltog med deres gamle kæmper og ved mikrofonen sad en veloplagt Gunnar NU Hansen og pigefodbold fik et gennembrud ved at spille for så mange mennesker. Salen sydede og aviserne roste vores lille klub for det store arrangement. En avis skrev: "Alt klappede - tilskuerne mest". Denne gang blev overskuddet 12.000 kr.!

Der blev lavet et lignende arrangement året efter, men uden Dirch passer der skulle optræde som Siddende Tyr i Annie Get Your Gun. Der kom ikke så mange tilskuere. Blandt aktørerne var 2 danske spillere fra Glasgow Rangers, hvilket bevirkede at skæbnen pludseligt gav VB mulighed for at arrangere den skotske klubs Danmarks-turné i 1968 i 16 dage. Der blev spillet i Københavns Idrætspark (20. Maj), i Odense og i Åbenrå - den ene kamp i Idrætsparken var gratis for Valby Boldklub. Vi fik FREM til at spille mod Rangers, så de indgik i et mindre samarbejde med os i det videre arrangement.

13.jpg

Efterfølgende lavede VB flere arrangementer såsom et storstævne med kendte spillere på Hvidovre Stadion i 1968. "Københavner-weekend" på Grønttorvet i 1969 og "Viking-festival" i Esso-Hallerne på Israels Plads i 1971. I 1972 kunne VB fejre 60 år, som skete med en kamp i Valby Idrætspark, hvor vi fik samlet næsten hele det profesionelle landshold til en kamp mod FREM, 21. Juni 1972. Vi fik dispensation til at bruge de profesionelle - det var først 14 dage før blevet vedtaget i DBU at profesionelle fodboldspillere fremover kunne spille på Danmarks landshold. Så vi var de første til at præsentere holdet.

Der var i disse år heldigvis en god lederflok i Valby Boldklub, som interesserede sig for at lave disse arrangementer. Et stort arbejde, men nok sliddet værd.

De penge der var tilgået klubben skulle forvaltes ordentligt. Derfor blev der oprettet en fond med byggeri af klubhus for øje. Men der skulle jo skaffes mange flere.

Der blev indledt et samarbejde med Fremad Valby fodbold & håndbold og efter at have lagt planer for et fælles klubhus og indsamle økonomi til dette blev der nedsat udvalg. Penge blev skaffet bl. a. ved store bankospil i Folkets Hus ved Enghavevej (nu VEGA). Senere opstod også store bankospil i Nørrebro-Hallen.

15.jpg

KLUBHUSENE

Det første:

Udvalget var flere steder for at se på mulige baneforhold. Man var også ude at se på forskellige klubhuse som Korsør samt barakkerne af den nye Lillebæltsbro.
Området foran Grønttorvet hvor vi er nu var en brakmark, men efter flere forhandlinger med Københavns Idrætspark og Overborgmester Urban Hansen fik vi endelig lov til at bygge her. Det til trods for at K.I dengang ikke ville tillade byggeri af klubhuse inden for deres område. Området var udset til at være udvidelse for Københavns Grønttorv, men vi undersøgte og fandt ud af at det ville man aldrig udnytte til ren udvidelse, da meget af torvehandelen foregik direkte til de store købmandskæder. Overborgmester Urban Hansen fandt ud af at man var ved at spærre for bygning af klubhus her og lavede en hurtig gennemførelse af projektet.

Det var de 2 klubbers medlemmer der helt og holdent forestod byggeriet efter de anviste arkitetkt-tegninger. Da byggeriet var færdigt i 1973 (startede i 1972) skyldte man kommunen 228.000.- kr. som blev lånt ved en rentefri konto. Dette beløb var tilbagebetalt et par efter. Klubhuset blev indviet i Maj 1973 - tilstede var bl. a. borgmester Børge Schmidt fra Kbh. Kommune.

16.jpg

KLUBHUSET.JPG

17.jpg

Efterfølgende udtalte overborgmester Urban Hansen at han var ked af én ting: At vi ikke havde fået større rørdimensioner, så vi kunne have haft omklædning ved huset i stedet for som det har været igennem alle årene med omklædning i Grønttorvets bad - og toilethus ved indgangen til Grønttorvet.

Sikke mange gode stunder vi har haft i det gamle klubhus....

 18.jpg

Det nuværende:

 

IMG_5569.JPG

De sidste par år har været et par turbulente år for Valby Boldklub hvor vi, på godt og ondt, har været præget af, at vi skulle flytte til Valby Idrætspark til et nyt klubhus og etablere os i nye omgivelser. Dette er noget, der har påvirket alle i klubben, høj som lav.
På samme tid sidste år så det ud som om, at huset ville stå klar i starten af foråret, klar til den nye sæson. Sådan gik det som bekendt ikke. Den våde vinter og det våde forår udskød processen – og på målstregen nåede vi at reagere overfor en fuldstændig uacceptabel finish af interiør. Heldigvis i tide – men ikke uden konsekvenser. Meget skulle udbedres, hvilket betød yderligere forsinkelser.
Da man var begyndt at bygge på vores gamle anlæg, betød det at vi måtte rykke til Valby Idrætspark uden at have et hus at flytte ind i. Vi måtte derfor affinde os med en containerløsning og skabe under tribunen i Valby Idrætspark til vores materialer.
Efter sommerferien, og efter et gedigent benarbejde af Tommy, lykkedes det os at få overdraget huset i slutningen af august. Dette betød, at vi nu for alvor kunne rykke ind i klubhuset og etablere os. Teknisk set med en midlertidig brugsret, da vi endnu ikke har fået en brugsaftale på plads. Af samme grund har vi ikke afholdt indflytningsreception endnu.
Ligeledes har vi valgt at udskyde Generalforsamlingen, da vi ikke kan lægge et reelt budget uden en aftale og et reelt kendskab til vores udgifter. Vi havde troet og håbet på, at vi havde fået aftalen på plads inden årsskiftet – men det har ikke været tilfældet.
Så snart vi har aftalen på plads, vil vi holde Generalforsamling, og når der kommer mere liv i huset, og vi kommer på græs, vil vi åbne dørene op for en reception, så vi sammen kan fejre huset, og vores venner og partnere kan se, hvordan vi bor.
Vi syntes, at vi I huset har fået en ikonisk bygning med gode muligheder. Vores fællesrum, omklædningsrum og terrasse er allerede blevet brugt flittigt til træning, kamp og fest. Der er selvfølgelig ting, der ikke er blevet som ønsket – dem er vi i dialog med kommunen om at få udbedret eller gjort bedre.
På trods af udfordringerne har alle været utrolig omstillingsparate, og vi er kommet gennem den vanskelige tid uden den store medlemsnedgang. 

IMG_5429.JPG

HYPERLAPSE_0019.jpg

Huset mangler lidt forbedringer som kommer med tiden.  Men rart med et nyt klubhus i de gode rammer i Valby Idrætspark.

Luk